Edirneli Eczacıdan 42 Yıllık Gelenek: Majistral İlaç Yapımını Sürdürüyor

Edirneli Eczacıdan 42 Yıllık Gelenek: Majistral İlaç Yapımını Sürdürüyor

Edirne'de eczacı Şükrü Ciravoğlu, gelişen teknolojiye rağmen halk arasında "yapma ilaç" olarak bilinen majistral ilaç yapımını 42 yıldır sürdürüyor. 1975 yılında İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden mezun olan Ciravoğlu, İstanbul Eczacı Odası ve Edirne Devlet Hastanesi'nde görev yaptıktan sonra, 1982'de Edirne'de kendi eczanesini açtı. O zamandan beri, doktorların reçetelerine göre kişiye özel ilaçlar hazırlamaya devam ediyor.

Ciravoğlu, majistral ilaç yapımının eczacılık tarihinin en eski geleneklerinden biri olduğunu belirterek, sanayi tarafından seri üretilen ilaçlara rağmen, bazı özel reçeteli ilaçların hala bu yöntemle üretildiğini ifade ediyor. Kendi eczanesinde günde ortalama 7 majistral ilaç hazırladığını ve son bir yılda 2029 adet ilaç yaptıklarını belirten Ciravoğlu, bu yöntemle ülke ekonomisine de katkı sağladıklarını vurguladı.

Ancak, majistral ilaç yapımının eskisi kadar yaygın olmadığını ve bu işle uğraşan eczane sayısının azaldığını söyleyen Ciravoğlu, reçete azlığı, ham maddelerin sınırlı kullanım süresi gibi nedenlerle bu yöntemin gittikçe daha az tercih edildiğini belirtti. Özellikle cildiye ve kulak burun boğaz alanında ilaçlar hazırladığını söyleyen Ciravoğlu, kemoterapi gören hastalar için özel olarak hazırlanan "sihirli gargara" gibi spesifik ilaçlarla hastaların yaşam kalitesini artırdığını ifade etti.

Yeni nesil eczacılık öğrencilerinin majistral ilaç yapımına ilgi gösterdiğini belirten Ciravoğlu, stajyer öğrencilerin bu geleneği öğrenmek için hevesli olduklarını söyledi. Bununla birlikte, majistral ilaçların yalnızca doktor reçetesiyle yapıldığını, reçetesiz ilaç taleplerini ise kesinlikle kabul etmediklerini vurguladı.

Kaynak: DHA

Önceki Haber AFSÜ Eczacılık Öğrencisi İbrahim Korucu’dan Kanser Araştırmasında Büyük Başarı!
Sonraki Haber Yurt Dışından İlaç Teminindeki Zorluklar ve Çözüm Önerileri
Benzer Haberler