Eczacıların Başkanı Yeni İlaç Fiyatlandırma Sistemini Değerlendirdi: “20 Yıl Geç Kaldı”

Eczacıların Başkanı Yeni İlaç Fiyatlandırma Sistemini Değerlendirdi: “20 Yıl Geç Kaldı”

Sağlık Bakanlığı, Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılması Hakkında Tebliğ kapsamında yaptığı son düzenlemeyle, ilaç fiyatlarındaki artışlar karşısında eczacıların düşen kâr oranlarını korumayı hedefleyen bir adım attı. Yeni uygulama, ilaçların fiyatlarına göre eczacıların kar marjlarını güncelleyerek, kayıpları önlemeyi amaçlıyor.

“Doğru bir adım ama çok geç kalındı”

İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, yapılan düzenlemeyi değerlendirerek şu ifadeleri kullandı:

“Bu uygulama doğru bir adımdır ancak 20 yıl geç kalınmıştır. Artık her euro kuru güncellemesinde eczacıların kârlılık oranları da yeniden belirlenecek. Fakat bu sistem bize fazladan gelir sağlamayacak, sadece ortalama karlılığımızı koruyacak.”

Kademeli Kârlılık Sistemi Neye Dayanıyor?

  • 328 TL’ye kadar olan ilaçlarda: %28 brüt kâr
  • 328 – 657 TL arası ilaçlarda: %18 brüt kâr
  • 657 TL üzerindeki ilaçlarda: %13 brüt kâr

Sayılkan, “İlaç fiyatı yükseldikçe bizim karlılığımız düşüyor. Özellikle ithal ilaçların büyük bölümü en üst fiyat grubunda yer alıyor ve bu da eczacıların gelirini ciddi şekilde etkiliyor” dedi.

“Yaraya merhem değil”

Yönetmelikteki değişikliğin, bugünkü sorunları hemen çözmeyeceğini belirten Sayılkan şunları söyledi:

“Bu sistem, ancak bir sonraki zam döneminde devreye girecek. Dolayısıyla şu anda kâr düşüşlerini engellemiyor. Özellikle yüksek fiyatlı ilaçlarda kârlılık oranı çok düşük. Bir eczanenin tüm masraflarını karşılamak için en az %15’lik bir brüt kâr gerekirken, biz ilaçların çoğunu %13 ve %18 kârla satıyoruz. Bu sürdürülebilir değil.”

“Enflasyon dikkate alınmazsa bu model de işe yaramaz”

Sayılkan, geçmişte eczacıların ciddi kayıplar yaşadığını, bu düzenlemenin ise sadece mevcut durumu koruyacağını belirtti. Enflasyonun etkisiyle düşük zam oranlarının uygulanması halinde, bu yeni sistemin de yeterli faydayı sağlamayacağını vurguladı.

“Model doğru ama 20 yıl önce hayata geçirilmeliydi. Bugün geldiğimiz noktada bu sistem artık bir kaybı telafi etmeyecek, sadece daha fazla kayıp yaşamamızı engelleyecek.”

Kaynak: Egede Sonsöz

Önceki Haber Sağlık Bakanlığı’ndan Eczacılara Yeni Düzenleme: Kâr Oranları Kur Güncellemelerine Bağlı Olarak Artacak
Benzer Haberler