8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, 1857 yılında New York’ta daha iyi çalışma koşulları talep eden kadın işçilerin başlattığı direnişin tüm dünyaya yayılan kadın hakları mücadelesinin sembolü haline gelmesiyle anılıyor. Kadınlar, eşitlik, adalet ve özgürlük için mücadele etmeye devam ederken, hala eşit işe eşit ücret, güvenli çalışma ortamı ve şiddetten uzak bir yaşam gibi temel haklarını savunmak zorunda kalıyor.
Kadınların toplumsal ve ekonomik hayattaki yerini güçlendirmek, eşit haklara sahip olmalarını sağlamak ve kadın emeğinin sömürüsüz bir düzende değerlendirilmesini sağlamak tüm toplumun ortak sorumluluğunda. İş yerlerinde, sokaklarda ve evlerde kadınlara yönelik ayrımcılık, şiddet ve sömürüye karşı durulmalı; kadınların hak ettiği saygı, eşitlik ve güvenlik sağlanmalıdır.
"Kadın Eczacılar da Şiddetten Nasibini Alıyor"
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, kadınların yasal olarak birçok hakkı kazandığını ancak bu haklardan yararlanmak için hala büyük engellerle karşılaştığını belirtti. Saydan, kadın eczacıların da sağlık sektöründeki şiddetten etkilendiğini vurguladı.
"Türkiye’de eczacıların yarısını kadınlar oluşturuyor. Ancak, özellikle gece nöbetlerinde çalışan kadın eczacılar can güvenliklerinden endişe ediyor. Artan sağlıkta şiddet vakaları, kadın eczacıları da doğrudan etkiliyor. Buna rağmen, tüm risklere ve zorluklara rağmen hastalara ilaç ve sağlık hizmeti sunmaya devam ediyorlar."
Kadına Yönelik Şiddet Artıyor: 2024’te 394 Kadın Öldürüldü
Kadın cinayetlerine ve şiddet vakalarına ilişkin verileri paylaşan Saydan, 2023 yılında 315 kadının öldürüldüğünü, 248 kadının ise şüpheli şekilde hayatını kaybettiğini belirtti. 2024 yılında ise bu rakamın daha da arttığını vurguladı:
"2024 yılında en az 394 kadın cinayete kurban gitti ve 259 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. Sadece Şubat 2025’te 16 kadın cinayeti ve 21 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti. Kadına yönelik şiddeti önlemek için acil yasal düzenlemeler yapılmalı, cezalar artırılmalı ve cinsiyet ayrımcılığına son verilmelidir."
Kadın Eczacılar Güvende Değil, Acil Önlemler Alınmalı
Kadın eczacıların yaşadığı şiddet ve güvenlik sorunlarının göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Saydan, hukuki düzenlemelerin hızla hayata geçirilmesi çağrısında bulundu:
"Bu ülkenin eczacıları olarak, 8 Mart’ta sadece kadına yönelik şiddetin, kadın cinayetlerinin ve ayrımcılığın son bulmasını değil, aynı zamanda kadın eczacıların uğradığı haksızlıklar ve güvenlik sorunlarının çözülmesini talep ediyoruz. Hukuki ve idari düzenlemelerin gecikmeden hayata geçirilmesini istiyoruz."
Kadınların toplumda hak ettikleri konuma ulaşabilmeleri için her alanda eşitlik mücadelesinin sürdürülmesi gerektiği vurgulanırken, özellikle sağlık sektöründe çalışan kadınların güvenliği için kapsamlı önlemler alınması gerektiği bir kez daha gündeme geldi.
Kaynak: winally