Dijital Sağlık Kongresi'nde Öne Çıkan Mesaj: "Sağlık Bilgisini Influencer Değil, Uzmanlar Vermeli"

Dijital Sağlık Kongresi'nde Öne Çıkan Mesaj:

OTC Derneği tarafından düzenlenen Dijital Sağlık Kongresi, 10-12 Nisan 2025 tarihleri arasında İstanbul Wyndham Grand Levent Hotel’de gerçekleşti. Sağlık, teknoloji ve dijitalleşmenin kesişiminde önemli başlıkların ele alındığı kongrede, doktorlar, eczacılar ve sağlık girişimcileri bir araya geldi. Kongrede en dikkat çeken konulardan biri ise sosyal medyada sağlık bilgisinin kaynağı oldu.

Neylan Zırhlıoğlu Ener: "Doğru Bilgiyi Doktor ve Eczacı Vermeli"

Kongrede konuşan Ecz. Neylan Zırhlıoğlu Ener, sosyal medyada influencer’ların sağlık alanında yanlış ve yanıltıcı bilgiler yaydığını vurgulayarak, bu alanda uzmanların görünürlüğünün artırılması gerektiğini belirtti. “Artık doğru bilgiye erişim için doktor ve eczacıların dijital mecralarda daha etkin olması şart” diyen Ener, Türk Eczacılar Birliği ve İstanbul Eczacı Odası ile sosyal medyadaki regülasyonların gözden geçirilmesi konusunda ortak çalışmalar yürütülmesi gerektiğini ifade etti.

"Sağlıkta Bilgi Kirliliği Harcamaları Artırıyor"

OTC Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Ecz. Vildan Küçükmustafa, kongre açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’deki sağlık harcamalarının %10-15’inin yanlış bilgi kaynakları nedeniyle oluştuğunu söyledi. İnternetin günlük 8 saate kadar kullanıldığı, 5 kişiden 4’ünün sosyal medyada aktif olduğu Türkiye’de, sağlıkla ilgili yanlış yönlendirmelerin ciddi sonuçlar doğurduğunu belirtti. Bu yüzden kongreyi sadece akademik bir buluşma değil, ortak sorumluluk bilinci yaratma adımı olarak tanımladı.

Kronik Hastalıklar ve Dijital Sağlık İlişkisi

Kurul üyelerinden Prof. Dr. İsmet Melek, diyabet, hipertansiyon ve Alzheimer gibi kronik hastalıkların Türkiye’de ciddi artış gösterdiğini belirterek, önümüzdeki yıllarda bu hastalıkların sağlık sistemine büyük yük getireceğini ifade etti. Özellikle Alzheimer için 2050 yılına kadar %277 oranında artış beklendiğini belirten Melek, “Koruyucu sağlık hizmetlerine şimdi yatırım yapmazsak, gelecekte geç kalacağız” dedi.

Online Danışmanlıkta Patlama

Kongreye katılan Ecz. Pınar Arı Şentuğ, pandemi öncesi yılda ortalama 500 online danışmanlık varken, pandemiyle birlikte bu rakamın aylık 2000’e çıktığını aktardı. Dijital Sağlık Derneği (DİSADER) verilerine göre bu sayı halen aynı seviyelerde seyrediyor. Ancak bu artışın özel sağlık sigortasına sahip bireyler için geçerli olduğunun altı çizildi.

Sosyal Medya Regülasyonları Sağlık Profesyonellerini Zorluyor

Ecz. Selim Parlak, sosyal medyada influencer’lar tarafından tanıtılan ürünlerin, uzun vadede halk sağlığına zarar verebileceğine dikkat çekti. Ecz. Fulya Urgancıoğlu ise melatonin ve vitamin gibi konularda halkı bilgilendirmek isterken sosyal medya regülasyonları nedeniyle engellerle karşılaştıklarını belirtti. Urgancıoğlu, sağlık profesyonellerinin sesini duyurabilmesi için mevzuatta düzenleme yapılması gerektiğini vurguladı.

Pharma Future Hub ve Kadın Girişimci Desteği

Kongreye stratejik danışmanlık sağlayan Pharma Future Hub, kurucusu kadın girişimci Songül Dicleli öncülüğünde, sağlıkta dijitalleşme, yapay zeka uygulamaları ve hasta iletişiminde yeni yaklaşımları gündeme taşıdı. Üç gün süren etkinlikte; sağlık teknolojileri, yapay zeka destekli rehabilitasyon, dijital sağlık hukuku, Z kuşağının sağlık tüketimi, ve daha birçok başlık yoğun katılımla tartışıldı.

Toplamda 1600 kişinin fiziki katılım sağladığı kongreye, İstanbul Aile Hekimliği Derneği aracılığıyla 6000 hekim de çevrimiçi olarak erişim sağladı.

Kaynak: Medimagazin

Önceki Haber Özel Sağlık Kuruluşları Yönetmeliği Güncellendi: Yeni Dönem Başladı
Benzer Haberler