Uzun ve Sağlıklı Yaşam İçin ‘Çıtır Yaşlılık’ Dönemi: Eczacılardan Önemli Uyarılar

Uzun ve Sağlıklı Yaşam İçin ‘Çıtır Yaşlılık’ Dönemi: Eczacılardan Önemli Uyarılar

İstanbul’da düzenlenen 'En Büyük Eczacılık Buluşması'nda, "Yaşlanmadan yaşamak mümkün mü?" sorusu masaya yatırıldı. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Cankurtaran, “65-75 yaş arasına artık ‘çıtır yaşlı’ deniyor. İnsanlar genç kalmak için ne kullanmaları gerektiğini merak ediyor. Eczacıların danışman rolü bu noktada çok önemli” dedi. Eczacılar ise ilaç ve gıda takviyelerinin doktor veya eczacı önerisi olmadan kullanılmaması gerektiği konusunda uyardı.

Eczacılardan Kritik Uyarılar: “Komşu veya Influencer Tavsiyesiyle İlaç Kullanmayın”

Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği (PGED) tarafından düzenlenen etkinlikte konuşan PGED Başkanı Ecz. Şule Dilek Yağcı Tüysüz, internet üzerinden alınan gıda takviyeleri, zayıflama ürünleri ve bitkisel karışımların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. “Eczacılar, koruyucu sağlık konusunda önemli bir rol üstleniyor. Bu ürünlerin yan etkilerini önlemek bizim öncelikli hedefimiz” dedi.

PGED Yönetim Kurulu Üyesi Ecz. Pelin Tuba Fotan Ersoy ise Türkiye’de bilinçsiz ilaç kullanımının ciddi bir sorun olduğuna dikkat çekerek, “Sağlık profesyoneli olmayan kişilerin tavsiyesiyle ilaç kullanmak tehlikelidir. Yanlış ilaç kullanımı ve doktor kontrolü olmadan yapılan tedaviler birçok sağlık problemine yol açıyor” dedi. Ersoy, sosyal medyada popüler hale gelen “sarı serum” uygulamalarının da yalnızca doktor önerisiyle yapılması gerektiğini vurguladı.

Yaşlanmadan Yaşamak Mümkün mü?

Bilimsel kurul başkanı Prof. Dr. Mustafa Cankurtaran, insan ömrünün geçmiş yüzyıllara göre ciddi şekilde uzadığını belirterek, gelecekte 120-150 yaşa kadar yaşamanın mümkün olup olmadığının tartışıldığını söyledi. “75 yaşındaki birçok insan artık çok daha dinç ve sağlıklı, demans gibi hastalıkları bulunmuyor. Besin takviyeleri ve vitaminlerin bunda büyük payı var” diyen Cankurtaran, genç kalmak için kullanılan takviyelerin kişiye özel olması gerektiğine dikkat çekti.

Uzun ve Sağlıklı Bir Yaşam İçin Kişiye Özel Takviyeler Öneriliyor

2030 yılına kadar sağlanan tıbbi gelişmelerle insan ömrünün daha da uzayabileceğine dair görüşler olduğunu ifade eden Prof. Dr. Cankurtaran, “Uzun yaşam için farklı takviye ve ilaçlar geliştirildi. Ancak internetten kontrolsüzce alınan gıda takviyeleri risk taşıyor. Takviyeler doğru kullanılmazsa karaciğer ve böbrek sağlığı için tehlikeli olabilir” dedi.

Kaynak: Sabah

Önceki Haber Sağlık Hizmetlerinde Akılcı Kullanım Kongresi Bandırma'da Düzenlendi
Sonraki Haber 29 Ekim'de Hastane ve Eczaneler Açık mı? İşte Detaylar
Benzer Haberler