İl Sağlık Müdürü Bildirici’den Dünya Diyabet Günü Mesajı

İl Sağlık Müdürü Bildirici’den Dünya Diyabet Günü Mesajı

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla bir açıklama yaparak diyabetin küresel boyuttaki etkilerine ve mücadele yöntemlerine dikkat çekti. Bildirici, 2024-2026 yılları için Dünya Diyabet Günü temasının "Diyabet ve Esenlik" olarak belirlendiğini vurguladı.

Diyabetin Küresel Yükselişi

Uluslararası Diyabet Federasyonu’nun (IDF) projeksiyonlarına yer veren Bildirici, 2045 yılına kadar dünya genelinde diyabetli birey sayısının 783 milyona ulaşacağının tahmin edildiğini belirtti. Bugün dünya genelinde 537 milyon yetişkinin diyabetle yaşadığını ifade eden Bildirici, bu sayının 2030’da 643 milyon olacağını söyledi. Avrupa’da ise 60 milyondan fazla kişinin diyabet hastası olduğunu ve bu bireylerin büyük çoğunluğunun Avrupa Birliği sınırları içinde bulunduğunu kaydetti.

Tip 2 Diyabetin Artış Nedenleri

Diyabetli bireylerin %90’ından fazlasında tip 2 diyabet görüldüğünü belirten Bildirici, bu durumun kentleşme, yaşlanan nüfus, fiziksel aktivitenin azalması, yanlış beslenme alışkanlıkları, aşırı kilo ve obezite gibi faktörlere bağlı olarak hızla arttığını söyledi. Tip 2 diyabetin artışının, sosyoekonomik, çevresel ve genetik faktörlerle de ilişkilendirildiğine dikkat çekti.

Türkiye’nin Diyabetle Mücadelesi

Doç. Dr. Bildirici, Türkiye’nin diyabetle mücadelede uzun yıllardır programlı çalışmalar yürüttüğünü belirtti. 1989’da ilan edilen St. Vincent Bildirisi’nin 1992 yılında Türkiye adına imzalandığını hatırlatan Bildirici, 1994 yılında başlatılan Ulusal Diyabet Programı’nın, bugün Türkiye Diyabet Programı adıyla devam ettiğini ifade etti.

Program kapsamında, diyabetle mücadele için beş ana hedef belirlendiğini aktaran Bildirici, bu hedefleri şöyle sıraladı:

1. Diyabetin önlenmesi ve erken tanısı,

2. Etkin tedavi ve bakım,

3. Çocukluk çağında diyabetin yönetimi,

4. Tip 2 diyabet ve obezitenin önlenmesi,

5. Programın izlenmesi ve değerlendirilmesi.

Sağlıklı Yaşam Programlarıyla Destek

Bildirici, diyabetle mücadeleye yönelik çalışmaların "Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı" ile desteklendiğini ve bu programın Sağlık Bakanlığı ile ilgili paydaşlar tarafından kararlılıkla yürütüldüğünü belirtti. Diyabetin yanı sıra kalp-damar hastalıkları ve diğer bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesi için de kapsamlı sağlık politikalarının önemine vurgu yaptı.

Doç. Dr. Yaşar Bildirici, diyabetin erken teşhis ve etkili tedavi ile yönetilebileceğini hatırlatarak, toplumda farkındalık yaratmanın ve önleyici sağlık politikalarının uygulanmasının hayati önem taşıdığını söyledi.

Kaynak: İHA

Önceki Haber Sağlık Turizminde Güven ve İletişim Stratejileri Öne Çıkıyor
Sonraki Haber Dünya Genelinde Diyabet Hasta Sayısı 800 Milyonu Geçti
Benzer Haberler