Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Afet ve Acil Durum Eczacılığı (ADEC) konulu bir konferans düzenledi. Etkinlikte, afet bölgelerinde görev yapmış deneyimli isimlerden Uzm. Ecz. İlhan Durgut, bu alandaki kritik rolü ve gelecek çalışmalar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Afetlerde Eczacıların Rolü Artıyor
Konferansta konuşan Uzm. Ecz. İlhan Durgut, Afet ve Acil Durum Eczacılığı’nın Türkiye’de henüz yeni bir kavram olduğunu ancak büyük afetlerde eczacıların aktif rol alması gerektiğini vurguladı. Özellikle 6 Şubat depremlerinde 76 gün boyunca 26 sahra hastanesinde görev alan eczacıların, bu alandaki yetkinliklerini ortaya koyduklarını belirtti.
Durgut, eczacıların afetlere daha hazırlıklı, donanımlı ve organize bir şekilde sahada yer alması için Türk Eczacılar Birliği ve diğer eczacılık dernekleriyle birlikte çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. Ayrıca, üniversitelerle akademik iş birliklerinin artırılarak Afet ve Acil Durum Eczacılığı alanında eğitimlerin yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.
KBRN Tehditleri Depremlerden Daha Büyük Bir Risk
Durgut, özellikle Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) tehditlerinin, bölgemiz için depremlerden daha büyük bir risk oluşturduğunu belirtti.
“Çevremizde eski teknolojiye sahip birçok nükleer santral bulunuyor. Günümüzde artan savaşlar ve teknolojik riskler nedeniyle KBRN tehditleri büyük bir tehlike oluşturuyor” diyen Durgut, bu tür durumlarda eczacıların iyot tabletleri konusunda bilgilendirme yaparak, risk gruplarına uygun dozların belirlenmesi gibi kritik görevler üstlendiğini ifade etti.
Afet ve acil durumlarda sağlık hizmetlerinin etkin bir şekilde yürütülebilmesi için eczacıların eğitimli ve donanımlı olması gerektiğini vurgulayan Durgut, bu alandaki çalışmaların yaygınlaştırılması için eczacılık fakülteleri ve meslek örgütleriyle birlikte daha fazla iş birliği yapacaklarını belirtti.
Kaynak: Batı Express