"Sülüğe Teslim Sağlık Sistemi" Tartışması Büyüyor

Torba yasa kapsamında aile hekimlerinin mesai sonrası sülük, kupa ve hacamat gibi geleneksel ve tamamlayıcı tıp (GETAT) uygulamalarına izin verilmesine yönelik teklif, sağlık camiasında tepkilere neden oldu. Sağlıkçılar, düzenlemenin amacının aile hekimliği üzerinden GETAT lobilerine maddi kazanç sağlamak olduğunu öne sürdü.

"Bilimsel Dayanağı Yok, Toplum Sağlığı Tehdit Altında"

Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, aile sağlığı merkezlerinde (ASM) bu tür uygulamalara izin verilmesinin doğru olmadığını belirtti.
"Aile hekimliğinin temel görevi koruyucu sağlık hizmeti sunmaktır. Ancak bilimsel etkinliği kanıtlanmamış ve toplum sağlığına zararlı olabilecek bu yöntemler aile hekimliğiyle bağdaşmamaktadır."

Mengücük, düzenlemenin işleyişte birçok soruna yol açacağını ifade etti:

  • Henüz yeterli aşı tedarikinin sağlanamadığı bir dönemde bu uygulamalar ASM’lerdeki mevcut sorunları daha da artıracaktır.
  • Hekimlerin ortak alan ve masraflar konusunda anlaşmazlıklar yaşayarak çalışma barışının bozulmasına neden olacaktır.
  • GETAT uygulamaları için gerekli malzemelerin temini ve masrafları konusunda belirsizlikler bulunmaktadır.

"Aile hekimliği, bu tür bilimsel dayanağı şüpheli uygulamalara dönüştürülmemeli, ticari bir alan haline getirilmemelidir."

"Hekimlerin İşi Sülükle Uğraşmak Değil"

Eski CHP Balıkesir Milletvekili ve TBMM Sağlık Komisyonu Üyesi Dr. Fikret Şahin, düzenlemenin hekimlerin modern tıbbi uygulamalardan uzaklaştırıldığını ifade ederek şu eleştirilerde bulundu:
"Hekimlerin görevi sülük uygulamak değildir. Eğer bu yöntemler bilimsel olsaydı tıp fakültelerinin müfredatında yer alırdı. Bu düzenleme Türk tıbbını geriye götürecektir."

Şahin, mevcut sağlık sistemindeki eksikliklere dikkat çekerek, kamu hastanelerinde ilaç ve malzeme sıkıntısı yaşanırken sülük ve kupa alımlarına odaklanmanın yanlış olduğunu belirtti:
"Kamu kaynaklarının 'tıbbi sülük' gibi alımlara harcanması kabul edilemez. Bu düzenleme, halk sağlığına zarar verecektir."

"Çökmüş Bir Sağlık Sistemiyle Karşı Karşıyayız"

Şahin, modern tıpla ilişkisi olmayan uygulamaların birinci basamak sağlık hizmetlerini aksatacağını ve halk sağlığını tehlikeye atacağını söyledi:
"GETAT uygulamalarının etkili ve güvenli olduğuna dair bilimsel veri yoktur. Sağlık hizmetlerindeki mevcut sorunlar, modern tıptan uzak bu uygulamalarla daha da derinleşecektir. Çökmüş, sülüğe teslim edilmiş bir sağlık sistemiyle karşı karşıyayız."

Sağlık uzmanları, bu düzenlemenin halk sağlığını olumsuz etkileyeceği ve sağlık sisteminin bilimsel temelden uzaklaştırılacağı konusunda uyarıda bulunuyor. Sağlık sisteminin toplum yararına yeniden yapılandırılması gerektiği vurgulanıyor.

Kaynak: Birgün

Önceki Haber Türk Telekom'dan Yenilikçi Sağlık Girişimlerine "Tam Destek"
Sonraki Haber Sağlık ve Kamu Çalışanlarının Talepleri: Daha Fazla Atama ve Hak İyileştirmesi Gündemde
Benzer Haberler