Sağlık Bakanlığı, HPV Bölge Laboratuvarı Sayısını 12'ye Çıkarmayı Planlıyor

Sağlık Bakanlığı, HPV Bölge Laboratuvarı Sayısını 12'ye Çıkarmayı Planlıyor

Sağlık Bakanlığı, rahim ağzı kanseri taramaları kapsamında HPV (Human Papilloma Virüs) testlerinin yapılacağı ulusal ve bölgesel HPV laboratuvarlarının sayısını artırmayı hedefliyor. Yıl sonuna kadar bu sayı, 7'den 12'ye çıkarılacak.

Bakanlık, Toplum Temelli Kanser Tarama Programı çerçevesinde rahim ağzı kanserinin erken teşhisi için yürütülen HPV testlerinin ücretsiz olarak yapılmasını sağlıyor. Bugüne kadar yapılan resmi açıklamalara göre, Türkiye'de rahim ağzı kanseri, dünya genelinde en sık görülen kanserler arasında dördüncü, Türkiye'de ise onuncu sırada yer alıyor. Yılda 2.300'ün üzerinde kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konuluyor ve kanserin görülme sıklığı yüz binde 4,5 olarak kaydediliyor.

Rahim ağzı kanseri, erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir bir kanser türü olarak tanımlanıyor. HPV enfeksiyonu, rahim ağzı kanserinin neredeyse tamamından sorumlu olduğundan, HPV testleri kanserin erken tespiti için büyük önem taşıyor.

HPV Taramaları Yerli Kitlerle Yapılıyor

Bakanlık, rahim ağzı kanseri taramalarını 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir yapılan HPV-DNA testi ile gerçekleştiriyor. Taramalar, birinci basamak sağlık tesislerinin yanı sıra, mobil kanser tarama araçlarıyla vatandaşların bulundukları bölgelerde de ücretsiz olarak yapılabiliyor. Şu anda 360 Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ile 46 mobil tarama aracı, kanser tarama hizmeti sunuyor.

2 Ocak 2023 itibarıyla tarama işlemleri, yerli HPV-DNA kitleri ile yapılmaya başlandı ve bu kitlerle 14 yüksek riskli HPV tipi analiz ediliyor. Taramalar sonucunda alınan örneklerin analizi, Ankara'daki Ulusal HPV Laboratuvarı ve Adana, Eskişehir, Antalya, Gaziantep, Van ve İzmir’deki Bölge HPV Laboratuvarlarında gerçekleştiriliyor. Analiz sonuçları, e-Nabız sistemi üzerinden vatandaşlara iletiliyor.

Laboratuvar Sayısı Artırılacak

Bakanlık, HPV laboratuvarlarının sayısını yıl sonuna kadar 12'ye çıkararak, tarama hizmetlerinin erişilebilirliğini ve kalitesini artırmayı planlıyor. 2024 yılı itibarıyla, HPV laboratuvarlarında yapılan analiz sayısı 840 bini buldu. Şüpheli vakalar, her ildeki teşhis merkezlerine yönlendirilerek tedavi süreci başlatıldı.

HPV laboratuvarlarının artırılmasıyla, tarama ve tedavi süreçlerinin daha hızlı ve verimli bir şekilde yürütülmesi hedefleniyor.

Kaynak: AA

Önceki Haber Astım ve KOAH Atakları İçin Yeni Bir Tedavi Yöntemi Keşfedildi: 50 Yıl Sonra İlk Yenilik
Sonraki Haber İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden Sağlık Hizmetleri Çalıştayı
Benzer Haberler