Bu yıl 54 eczacılık fakültesinde açılan 3 bin 881 kontenjandan 3 bin 496’sına yerleşim sağlandı. Ancak Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, bu durumun eczacılık eğitiminin geleceği ve toplum sağlığı açısından ciddi riskler oluşturduğunu belirterek uyarıda bulundu: “Uluslararası standartlarda kaliteli bir eczacılık eğitimi sağlamak ve toplum sağlığını korumak adına, bu kontrolsüz artışa dur denilmesi gerekiyor.”
Saydan, son yıllarda hızla artan eczacılık fakülteleri ve kontenjanların, mesleğin geleceğini tehdit ettiğini ifade etti. "Bu yıl öğrenci alımı yapan fakültelerin yüzde 10’luk kısmı boş kaldı, 385 kontenjan dolmadı. İstanbul Üniversitesi, İstanbul Medipol Üniversitesi ve Ankara Medipol Üniversitesi en fazla öğrenci yerleştirilen fakülteler oldu ve toplamda bu üç üniversiteye 453 öğrenci yerleştirildi," dedi.
Eczacılık Fakülteleri İşsizliği Artırıyor
Saydan, artan fakülte ve kontenjan sayılarına rağmen, mezunların büyük çoğunluğunun iş bulmakta zorlandığını vurguladı. “Mevcut yasalar gereği 3 bin 500 kişiye bir eczane açılabiliyor. Bu kısıtlama nedeniyle yeni mezunlar eczane açamıyor, özel sektörde ve kamuda da iş bulmakta güçlük çekiyor. Ülkedeki genel istihdam sorunu bu durumu daha da zorlaştırıyor,” açıklamasında bulundu.
1997'de sadece 7 eczacılık fakültesi varken, bugün bu sayının 56'ya ulaştığını belirten Saydan, “Ancak sadece 15 fakülte tam akreditasyona sahip ve birçok fakültede yeterli akademisyen bulunmuyor. Apartman katlarında eğitim verilen eczacılık fakülteleri ile bu mesleğin geleceği karartılıyor,” dedi.
Plansız Eğitim Tehlikesi
Tam donanımlı bir fakültede en az 70 akademisyenin bulunması gerektiğini vurgulayan Saydan, birçok fakültede bu sayının 20’nin altına düştüğünü belirtti. Ayrıca, 4 fakültede profesör akademisyenin olmadığını, 9 fakültede ise doçent bulunmadığını ifade etti. Bir devlet üniversitesinde sadece 5 akademisyenle eğitim verildiğini de ekledi.
Saydan, “Alt yapı ve akademik kadrodan yoksun fakültelerin öğrenci alımına izin verilmemeli. Eczacılık fakültelerine girişte başarı sıralaması 50 bin ile sınırlı tutulmalı,” diyerek yetkililere çağrıda bulundu.
Kaynak: medimagazin