Yeni bir araştırma, anne karnında ve yaşamın ilk iki yılında şeker tüketiminin sınırlandırılmasının, ileriki yaşlarda diyabet ve yüksek tansiyon riskini önemli ölçüde azaltabileceğini gösterdi. Araştırmacılar, erken dönemde düşük şeker alımının uzun vadede sağlık üzerinde olumlu etkiler yarattığını vurguluyor.
Bilim insanları, yaşamın bu erken evrelerinde şeker tüketimini azaltmanın, orta yaşlarda tip 2 diyabet riskini yüzde 35, yüksek tansiyon riskini ise yüzde 20 oranında düşürebileceğini belirtti. Güney Kaliforniya Üniversitesi'nden Tadeja Gracner, erken çocuklukta düşük şekerli bir diyetin yıllar sonra bile diyabet ve hipertansiyon riskini azaltmada etkili olduğunu ifade etti.
Araştırma, İngiltere’de savaş sonrası şekerin karneye bağlı dağıtıldığı dönemi baz alarak yapıldı. Bu dönemdeki şeker tüketimi, günümüz beslenme kılavuzlarıyla benzer seviyelerdeydi. Ancak kısıtlamalar kaldırıldıktan sonra, günlük şeker tüketimi 40 gramdan 80 grama çıktı.
Bilim insanları, bu verileri kullanarak, karne döneminde hamile kalan ve doğan 38 bin kişi ile hemen sonrasında hamile kalan 22 bin kişinin orta yaş sağlık durumlarını karşılaştırdı. Sonuçlar, karne döneminde doğan ve iki yaşına kadar düşük şeker tüketenlerde diyabet ve yüksek tansiyon oranlarının belirgin şekilde daha düşük olduğunu ortaya koydu.
Tadeja Gracner, ilave şeker tüketimini azaltmanın sağlığı iyileştirmek için güçlü bir adım olduğunu belirtirken, bunun kolay olmadığını kabul etti. “İlave şeker her yerde, bebek ve çocuk gıdalarında bile yaygın,” diyen Gracner, beslenme okuryazarlığının geliştirilmesi ve bebek mamalarının daha sağlıklı hale getirilmesi için şirketlerin sorumluluk alması gerektiğini vurguladı.
Kaynak: DHA